top of page
  • Foto van schrijverProfitramen.be

Renoveren en ventileren: is een ventilatiesysteem bij ramen verplicht?

Bijgewerkt op: 4 apr. 2022

Vernieuwen van ramen, met of zonder ventilatieroosters…

Bij gewone renovaties ben je niet verplicht om ventilatieroosters te plaatsen. Bij grondige renovaties (en nieuwbouwprojecten) is de wetgeving rond ventilatie anders. Dan verplicht de EPB-regelgeving je wel om een volledig ventilatiesysteem te voorzien. Dat kan je oplossen met ventilatieroosters in je nieuwe ramen.

Hoe ventileren?

Bij renovaties moet een minimum aan ventilatievoorzieningen de lucht in huis verversen. Hoe je precies moet ventileren hangt af van het soort renovatie en het type ruimte. Ventilatieroosters moeten geplaatst worden in alle droge ruimtes, zoals in slaapkamers of in de leefruimte. Overal, behalve in de keuken en de badkamer, de zogeheten natte ruimtes. Als er immers lucht uit de woning wordt weggezogen in de natte ruimtes, ontstaat onderdruk in de woning. Via de verluchtingsroosters in de andere ruimtes komt er dan weer verse lucht binnen.


Hoeveel ventilatieroosters heb ik nodig?

Het minimaal geëist ontwerpdebiet is afhankelijk van het type ruimte en de vloeroppervlakte. Bij een ingrijpend renovatieproject wordt standaard een EPB-verslaggever aangesteld die het eisenpakket samenstelt. Het aantal verluchtingsroosters voor woningen hangt af van de grootte van de ruimte en het debiet van de roosters. De eisentabellen per aanvraagjaar tonen de minimale ventilatievoorzieningen.


Zijn er dan geen enkele nadelen aan ventilatieroosters verbonden?

Toch wel, ventilatieroosters vergen een investering. Al vallen andere ventilatieoplossingen vaak veel duurder uit. Bovendien vindt niet iedereen raamroosters even mooi, ook al zijn ze niet heel opvallend. Ventilatieroosters zijn ook op vlak van geluid en tocht geen sluitende oplossing, ze zorgen voor een isolatielek in het raam. Maar dat weegt niet op tegen het goede leefklimaat die ze in huis brengen.


Ventilatieroosters plaatsen, niet alleen omdat het verplicht is

Vaak kiezen mensen ook gewoon echt bewust voor ventilatievoorziening met ventilatieroosters: omdat ze extra willen ventileren en/of omdat ze de Vlaamse renovatiepremie willen aanvragen. Die eist immers dat er roosters voorzien worden. Kom jij in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie?


Denk je eraan je ramen te vernieuwen, wil je meer weten over ventileren in je persoonlijke renovatieproject? Neem contact op met Profitramen voor een afspraak en offerte op maat! Voor elk raam hebben wij een passende oplossing.

4.506 weergaven

Comments


bottom of page