top of page
  • Foto van schrijverProfitramen

De Vlaamse verbouwpremie, vanaf nu eenvoudiger en overzichtelijker

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2023


De Vlaamse verbouwpremie voor ramen en deuren maakt het vandaag de dag eenvoudiger om uw huis energiezuinig te maken. De premie zet in op hoogrendementsbeglazing, volle buitendeuren, botsweringen en dakdoorbreking zoals lichtkoepels. Dit zijn allemaal uitstekende maatregelen voor wie zijn energiefactuur net dat beetje wil laten zakken. Het voordeel van het weren van afkoeling in de winter komt al snel ter sprake, maar deze maatregelen beperken ook de opwarming door de zomerzon, wat uw huis of appartement in de tegenwoordig warme zomermaanden fris houdt.


Voorwaarden


De Vlaamse overheid geeft de premie niet zomaar weg. Er zijn enkele voorwaarden gekoppeld aan het ontvangen van de premie.


De premie voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing geldt voor elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen. Gaat het over de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw? Dan komt die premie toe aan de investeerder van het appartementsgebouw, of aan de vereniging van mede-eigenaars. Eigenaar-bewoners uit de middelste of laagste inkomensgroepen of verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking voor een premie voor alle werken die hierboven vermeld werden.


Deze premies zijn gekoppeld aan 3 categorieën inkomens, waar de laagste inkomens het meeste krijgen, met een bedrag van 50% factuur van de aanvaarde facturen (exclusief btw), beperkt tot maximum 5500 euro. De hoogste inkomens kunnen in 2022 rekenen op de glaspremie van 16 euro/m². De twee laagste categorieën moeten wel ventilatieroosters plaatsen.


Wat wel opvalt is dat het gebouw minstens 15 jaar oud moet zijn op de datum van aanvraag. Om dit te controleren, kijkt de overheid naar de aansluitingsdatum op het elektriciteitsdistributienet of de meest recente gegevens van de Federale Overheidsdienst Financiën. Het is belangrijk om weten dat de premie geldt voor zowel renovatie als herbestemming. Let op, gebouwen die volledig gesloopt en herbouwd worden, komen niet in aanmerking.

Daarnaast zijn er nog een resem kleinere voorwaarden waar u op moet letten. We sommen ze hier kort op:


● Je kan slechts om de 5 jaar de premie aanvragen

● De Ug-waarde of U-waarde van transparante kunststofplaten of lichtkoepels mag maximaal 1,0W/m²K bedragen

● De U-waarde van nieuwe volle buitendeuren mag maximaal 2,0Wm²/K bedragen

● Schilderwerken van buitenschrijnwerk of het plaatsen van garagepoorten, vliegenramen en rolluiken komen niet in aanmerking voor de premie

● Het plaatsen van glas in een veranda komt niet in aanmerking

● Hoogrendementsbeglazing moet geplaatst zijn in ruimtes die (in)direct verwarmd worden

● Eigenaar/bewoners van de middelste of laagste inkomenscategorie of verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor moeten met deze twee extra voorwaarden rekening houden:

- Als u ramen en buitendeuren met hoogrendementsbeglazing afbreekt of plaatst, moet u voldoen aan de eisen voor ventilatievoorziening op het moment van de premieaanvraag

- Bij het afbreken en plaatsen van borstweringen en balustrades bij lage ramen, krijgt u enkel een premie als u ook hoogrendementsbeglazing plaatst of als die al aanwezig is

● Enkel werken uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking

De laatste voorwaarde kan snel over het hoofd gezien worden en ervoor zorgen dat u uw premie ontloopt. Daarom dat wij bij Profitramen voor u klaar staan!


Contacteer ons om uw persoonlijke investering te bespreken.


101 weergaven

Comments


bottom of page